Vijf onvergetelijke wedstrijden uit de geschiedenis

De individuele genialiteit van de spelers en de sterallures die ze in een wedstrijd opwekken zijn vaak belangrijke aspecten bij het beoordelen van voetbalwedstrijden. Maar dat zijn niet alle; het competitieve evenwicht van het spel, wat er op het spel staat, de kwaliteit van het spel, en tot op zekere hoogte, het drama dat het spel ontlokt tellen even goed mee. Met deze in gedachten zijn hier de vijf wedstrijden die als de meest onvergetelijke in de geschiedenis van het spel beschouwd worden.

Alessandro Del Piero

5. Brazilië vs. Italië - het toernooi van Frankrijk (1997)| (3-3)

Hoewel dit één van de zes wedstrijden was die tijdens een gelegenheidstoernooi gespeeld werden, komt het duel tussen de Samba Boys en de Azzurri in aanmerking omdat deze wedstrijd niet leek op een vriendschappelijke ontmoeting.

Het toernooi waaraan Brazilië, Engeland, Frankrijk en Italië deelnamen was een prestigieuze repetitie die een jaar voor de 1998 editie van de FIFA Wereldcup werd opgevoerd. Hoewel de wedstrijd eindigde op een gelijkspel, was Italië de eerste die meteene kijker speelden en een talentvol Brazilië verraste.

De doelpunten van de Azzurri kwamen er dankzij een knap shot van Alessandro Del Piero en de afzwaaier van Aldair. De Seleçao maakte gelijk via een schot van Roberto Carlos en twee doelpunten werden gemaakt door de combo van Ronaldo en Romario.

4. Manchester United vs. Bayern München - de UEFA Champions League Finale (1999) | (2-1)

Beide teams gingen naar de finale nadat ze hun nationale competities en bekers hadden binnengehaald en zagen de Champions League finale als een kans om de meest begeerde trofee van het continent te winnen en daarbij hun derde trofee in de wacht te slepen.

De Red Devils begonnen gezapig omdat Roy Keane en Paul Scholes afwezig waren wegens schorsingen. Mario Basler scoorde voor de Duitse ploeg die verder ging met Manchester United te tormenteren. Maar later in de wedstrijd bracht Sir Alex Ferguson Teddy Sheringham en Ole Gunnar Solskjær in het spel, wat pure magie opleverde.

Twee treffers op slag van rust ontnam Bayern München en zijn vastberaden, legendarische Lothar Matthäus de hoop op de titel en dus de derde trofee van het jaar.

3. Liverpool vs. Barcelona - De halve finale van de UEFA Champions League (2019) | (4-0)

Liverpool kwam in de wedstrijd op een 3-0 achterstand na een afstraffing in het Nou Camp. Ze moesten de totaalscore ongedaan maken om verder te kunnen. De mannen van Jürgen Klopp maakten hun plan al vroeg kenbaar toen Divock Origi in de zevende minuut scoorde.

Bij het begin van de tweede helft verloor Barcelona de grip op de wedstrijd toen Georginio Wijnaldum de voorsprong verdubbelde en nog geen twee minuten later opnieuw scoorde. De tweede van Origi, 11 minuten voor tijd, deed elke kleine hoop op een comeback voor de Catalanen in rook opgaan.

2. Argentinië vs. Engeland - Kwartfinale van de FIFA Wereldbeker 1986 | (2-1)

De meeste voetbalanalisten geloven dat dit de enige wedstrijd is die in het brede ego en de persoonlijkheid van Diego Maradona weerklonk. Hij scoorde twee van de meest bediscussieerde voetbalgoals ooit in de tweede helft. De eerste, de Hand van God, die duidelijk de bal raakte, vermomd als een kopbal, is het meest controversiële doelpunt van het spel.

Het tweede, dat de bijnaam Het Doelpunt van de Eeuw kreeg, zag El Pibe de Oro langs het halve Engelse team dribbelen voor hij de bal achter Peter Shilton tikte. Gary Lineker scoorde een troostgoal voor Engeland.

Steven Gerrard

1. Liverpool vs. AC Milaan - UEFA Champions League 2005| (3-3)

De wereldpers noemde deze wedstrijd Het Wonder van Istanboel en met goede redenen. Milaan vertoonde aanvankelijk een hoog tempo en stak er één langs Jerzy Dudek door een treffer van Paolo Maldini. Een knappe brace van Hernán Crespo deed het al snel, nog voor de pauze, op een onoverkomelijke 3-0 lijken.

Een subtiele combinatie van geluk, karakter en weerbaarheid leenden zich om het geluk van Liverpool in de tweede helft te keren. Steven Gerrard kopte er een in om de achterstand te verkleinen. Even later tikte Vladimir Smicer er een binnen het net van Dida. Nog geen zes minuten na het doelpunt van Gerrard scoorde Xabi Alonso er nog een om de stand gelijk te trekken.

De wedstrijd eindigde in een strafschoppenserie, die Liverpool won.